Om oss

Hälsingland Takspån grundades på tidigt 1960-tal och ligger i Ljusnans dalgång i Hälsingland. Sedan starten har företaget haft skogsbruket i fokus. I vår ort Kilafors har människor livnärt sig på skogsbruket sedan urminnes tider. Därför kan vi med stort självförtroende säga att många av har skogen i blodet. Vårt mål är att föra vårt kulturarv vidare och med det kunskapen om hur skogen verkar och fungerar. Vi åtar oss jobb i hela Sverige.

Norrland är känt för sitt lugna tempo och det gäller även för träden. Det må ta sin tid men det är det värt. Virket blir kraftfullt, pålitligt och tätt – äkta norrländsk vara helt enkelt. En viktig del i vår framgångssaga handlar om att vi alltid haft de bästa råvarorna för spjälkade takspån precis bakom hörnet. Vi har möjlighet att skräddarsy spåntäckningar efter dina behov. Vi är också måna om att värna om de få spåntäckta byggnader som fortfarande finns kvar i landet.

Spån är en gammal hantverkartradition som har sina rötter i en forntida byggkonst. Vi tycker det är otroligt viktigt att värna om gamla traditioner och se till att den biten kulturhistoria inte går förlorad. Vi styrs av träden, inte tvärt om och det gäller allt från valet av råvara till framtida underhåll. Basen i vårt arbete är rotstocken från en tätvuxen och högkvalitativ norrlandsfura. Det är av detta material vi tillverkar, lägger och renoverar spåntak - med hela Sverige som arbetsplats.

Vi använder bara äkta dalbränd trätjära vid doppning och underhåll – helt enligt traditionerna. Det är ingen annan metod som klarar av att ersätta de hartsämnen som går förlorade vid urvattning av väder och hårda vindar. Om en spåntäckning läggs med rätt teknik och underhålls på rätt sätt är det stor chans att den aldrig utsätts för rötangrepp.

En av de stora fördelarna med spån är att det har visat sig ha en större motståndskraft mot diverse luftangrepp än andra takbeklädnader. Ett spåntak som är korrekt lagt och underhålls på rätt sätt kan hålla i ett helt sekel. Det är självklart något som vi kan hjälpa till med. Bara det faktum att flera av Sveriges äldsta byggnader har spåntak talar sitt tydliga språk. Det är en tradition som är värd att bevaras. Vi tycker att ett levande material som trä ska behandlas med vördnad och respekt - det är något vi håller fasta på.

Vi på Hälsinge Takspån har över 50 års erfarenhet av takspån. Dessutom står vi under överinseende från riksakvarieämbetet. Vi kan alltså leverera både kunskap och lång erfarenhet till dig som kund. Tillsammans skapar vi ett unikt konstverk som håller i flera år.

Med Hälsinge Takspån får du: Trygghet & Tradition